Cristian Tudor Popescu, replica acida dupa afirmatia regizorului Cristi Puiu: “Ca sa aplauzi asa ceva, trebuie sa fii cretin, ticalos sau si una, si alta”

Cristian Tudor Popescu spune ca declaratiile uluitoare pe care le-a facut regizorul Cristi Puiu la TIFF, sunt o „magarie agitatorica” prin care isi promoveaza filmul.

„Daca n-as lua in considerare aceasta posibilitate, ar trebui sa il consider pe dl. Puiu, pe distinsul regizor Cristi Puiu, de-a dreptul idiot!” spune CTP.

CTP foloseste cuvinte dure si la adresa celor care au aplaudat discursul regizorului: niste hominizi care fie sunt „cretini”, fie sunt „ticalosi”, fie si una, si alta.

Iata textul integral:

„Tot ce o sa spun in continuare despre declaratiile dlui Puiu ii va face un serviciu, pentru ca eu nu pot sa tac, asta mi-e meseria, astea sunt mecanismele mass-media, trebuie sa comentez. Dar este exact ceea ce doreste dl. Puiu, pentru ca dansul a facut o magarie agitatorica menita sa-i promoveze filmul. Daca n-as lua in considerare aceasta posibilitate, ar trebui sa il consider pe dl. Puiu, pe distinsul regizor Cristi Puiu, de-a dreptul idiot!

Din comparatia pe care regizorul a facut-o intre dictatura lui Ceausescu si regulile de purtare a mastii si de distantare fizica, cerute acum de guvern pe baza indicatiilor autoritatilor medicale, rezulta un indemn la revolutie. Spune dl. Puiu: Au fost niste oameni in ’89 care au spus NU dictaturii, de aceea puteti acum sa vedeti filme la TIFF. Prin urmare, nu trebuie sa va lasati tratati ca niste vite de catre puterea instalata.

Vasazica, ce-ar indemna? Asta inseamna sa se mai faca o revolutie acum, iarasi, prin analogie, in care sa iasa oamenii si sa arda mastile in strada, nu? Pentru ca facem astfel de comparatii cu 1989.

Ar trebui acum sa mai adaug un calificativ langa cel de „idiot”, daca n-as lua in considerare prima ipoteza si anume aceea de promovare, de publicitate grosiera facuta filmului prin aceasta iesire a dlui Puiu, prin care, de altfel, dansul se alatura personajelor grotesti care, in mass-media, zbiara continuu anti-masca. Si face asta dl. Puiu cand numarul de morti si de infectati pe zi creste inspaimantator in Romania. Da exemple cu Franta, cum filmul lui a fost vazut acolo fara masca si fara distantare, asta in timp ce Romania devine ciumata Europei acum, romanii sunt pusi in carantina in tot mai multe tari si dl. Puiu ne da astfel de exemple. Ar trebui sa alatur si calificativul „nesimtit” la ceea ce a facut dl. Puiu.

Cum poti sa spui asa ceva? Cand medicii stau cati Malmkrogi pe zi, avand in vedere ca filmul dlui Puiu, Malmkrog, dureaza 200 de minute, cati Malmkrogi stau pe zi medicii cu masca pe figura in spitalele COVID? Cati Malmkrogi pe zi stau simplii cetateni care se duc la munca acum? Pentru ca trebuie sa se duca, pentru ca altfel murim de foame. Oamenii acestia, care inteleg sa respecte aceste reguli si inteleg sa-si respecte semenii, sunt vite?

E absurd, dar apare iarasi explicatia magariei agitatorice: cu cat o sa iasa mai mult scandal, cu atat poate se mai duce cineva sa vada filmul asta de 3 ore si 20 de minute.

Dl. Puiu stia foarte clar, cand a venit la TIFF, la festival, care sunt conditiile – ca e nevoie de masca, e nevoie de distantare fizica. Daca considera ca filmul, capodopera domniei sale de 3 ore si 20 de minute, nu poate fi vizionata cu masca, de ce a adus filmul in festival? Sunt atatea filme pe mapamond a caror premiera a fost amanata, sunt mari festivaluri suspendate, sunt spectacole de teatru nenumarate in Romania care nu se pot juca, stau bietii actori de teatru pe tusa de luni si luni de zile! Pentru ca se incearca crutarea vietii oamenilor in felul acesta. Dl. Puiu a tinut sa-si proiecteze filmul la TIFF, pentru ca trebuie sa fie vazut acum, in pandemie. Foarte bine, dar de ce nu respecta regulile? De ce vine cu zicerea asta si grotesca, ca sa mai adaug un calificativ.

Ce sa-i spun dlui Puiu? Sa se uite la stirea aceea cu femeia gravida de 33 de ani, fara niciun fel de alta afectiune in afara de infectia cu SARS-CoV-2, care infectie i-a provocat bronhopneumonie bilaterala, insuficienta hepatica, insuficienta respiratorie acuta si a murit, la 33 de ani, cu un copil in ea.

Cine sunt cei care au aplaudat? Hominizii, cei care se inghesuie acum pe litoral bot in bot, fund in fund, fara sa tina seama de niciun fel de regula, aia de se trateaza acum cu bere si cu gratar, aia care intreaba: Care virus, domnule? Alora care nu le pasa cum mor oamenii cu zecile si zecile si zecile, in fiecare zi acum, cifre care cresc, cresc din ce in ce mai groaznic, astora care nu le pasa, care sunt adeptii teoriei ca de fapt virusul nu exista si e o manipulare din partea autoritatilor. Intr-un cuvant, e vorba de cretini si de ticalosi! Ca sa aplauzi asa ceva, trebuie sa fii cretin, ticalos sau si una, si alta”.

loading...
Filed under: Uncategorized