Cum putem limita răspândirea noului coronavirus. Medicul Adrian Marinescu are soluția

Având în vedere rapiditatea cu care virusul SARS-COV-2 continuă să se răspândească pe teritoriul țării noastre și atitudinea unei părți a populației, care se încăpățânează să încalce restricțiile, medicul Adrian Marinescu anticipează noi creșteri alarmante ale cazurilor de îmbolnăvire într-o perioadă relativ scurtă de timp.ADVERTISEMENT

În plus, acesta susține că singura soluție eficientă pentru gestionarea epidemiei constă în testarea masivă a cetățenilor, inclusiv cu teste rapide. De altfel, așa procedează în momentul de față state precum Franța sau Germania, unde situația este încă sub control, în ciuda numărului mare de infectări.

Pentru că acel test este rapid, asta înseamnă că în 15 minute aproximativ am rezultatul şi mi-ar fi foarte simplu să mă orientez să izolez acea persoană. La fel cu persoanele de contact”, explică specialistul în interviul acordat recent pentru Mediafax.

Medicul Adrian Marinescu: „Soluţia pentru limitarea răspândirii coronavirusului ar fi testarea masivă”

Vom avea multe cazuri, dar nu neapărat severe. Adică se menţin acele forme medii şi severe, dar nu e nicio diferenţă faţă de ceea ce s-a întâmplat la începutul pandemiei.

E adevărat că pot fi şi rezultate fals-pozitive, într-un anumit procent, dar e foarte important să intri în izolare, să intri în izolare din primul moment.

Pentru că acel test este rapid, asta înseamnă că în 15 minute aproximativ am rezultatul şi mi-ar fi foarte simplu să mă orientez să izolez acea persoană. La fel cu persoanele de contact”, a declarat Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

Președintele Klaus Iohannis îl contrazice: „Testarea în masă nu este recomandată decât de către persoane care vor să pară interesante”

Opinia specialistului nu este împărtășită, însă, de autorități. În conferința de presă pe care a susținut-o săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis a recunoscut că România nu are o capacitate mare de testare, spre deosebire de alte state europene. „Testarea în masă nu este recomandată decât de către persoane care vor să pară interesante”, a subliniat șeful statului.ADVERTISEMENT

În primul rând, România nu are capacitate pentru testare în număr foarte-foarte mare. Testarea în masă ar însemna poate sute de mii de testări zilnice, ceea ce practic nu se poate. Nu avem dotări, nu avem personalul pentru așa ceva și nici nu e recomandată.

Testarea în masă nu este recomandată decât de către persoane care vor să pară interesante. Ceea ce este recomandat în România este să testăm toate persoanele suspecte sau cazuri posibile.ADVERTISEMENT

Știți foarte bine că se face anchetă epidemiologică și toate persoanele sunt testate. S-a ajuns la 37.000 de teste pe zi, un lucru de apreciat dacă ne gândim de unde am pornit”, a transmis Klaus Iohannis.

loading...
Filed under: Uncategorized