Lockdown total pentru Romania? Avertismentul unui renumit epidemiolog

Medicul si cercetatorul Octavian Jurma, din Timisoara, este cel care a facut predictii dovedite corecte ale evolutiei pandemiei de coronavirus. Epidemiologul spune   ca numarul de decese va continua sa creasca daca autoritatile nu vor impune un lockdown total pentru urmatoarele doua saptamani.

”Numarul de decese a inceput sa creasca la doua saptamani dupa numarul de cazuri si se poate urmari destul de precis care va fi acesta, pe baza acestei anticipari simple, care este rata de mortalitate raportata la numarul de cazuri detectate, Case Fatality Rate.

”Numarul de decese va continua sa creasca”

Spre exemplu, marti, rata de mortalitate a fost de 2,6, asta inseamna ca la cele 7300 de cazuri sunt 177 de morti. Pe baza ei se poate anticipa ca din numarul de cazuri care s-au detectat astazi, din aceste cazuri, atatea decese vor fi in doua saptamani.

Din acest calcul se va vedea ca numarul de decese va continua sa creasca si aceasta este cea mai mare problema cu aceste curbe. O sa depasim 1000 de decese pe saptamana.

Numarul de decese va continua sa creasca, chiar daca numarul de cazuri va scadea”, a declarat epidemiologul Octavian Jurma.

”Acesta este momentul oportun pentru un lockdown total”

Epidemiologul recomanda ca saptamana aceastasa se intre in carantina totala. Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca nu se ia in calcul o carantina totala in perioada sarbatorilor de iarna.

”Noi la ora aceasta nu mai putem interna oameni suficient de repede si nu ii mai putem trimite in izolare atat de repede fata de cum se misca epidemia. In halul asta sunt coplesite DSP-urile.

Acest lockdown partial este foarte util pentru ca multi oameni l-au interpretat ca un lockdown total. Saptamana aceasta este o oportunitate sa escaladam la un lockdown total, asa cum a facut si Belgia. Asadar, carantina totala este inevitabila”, a mai spus Octavian Jurma.

loading...
Filed under: Uncategorized