Nelu Tataru, anuntul momentului: Cand se impune starea de urgenta

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru a declarat intr-un interviu pentru Agerpres ca tara noastra nu a trecut de primul val al pandemie de COVID-19 si ca ”asistam la a II-a cocoasa a primului val”.

“De patru saptamani a urmat o crestere usoara, progresiva, pe care ne-am asumat-o in contextul acestor relaxari, dar nu era numai partea noastra, este si partea de colaborare a celorlalti. O data cu nerespectarea unor reguli am putut vedea si o transmitere comunitara accentuata”, declara Nelu Tataru

A crescut transmiterea comunitara

“Acele aglomerari urbane, ca a fost litoral, ca a fost Valea Prahovei, au dus spre extensia acestui nou numar de cazuri. O crestere care a fost progresiva accelerata in ultimele doua saptamani. (…) Nu instituim starea de urgenta doar pentru doua zile in care am avut un numar crescut de cazuri de peste 500”, a mai spus Tataru.

Starea de urgenta nu se instituie doar “pentru doua zile”

“Instituim acea stare de urgenta, care este apanajul presedintelui, in contextul in care avem o perioada cu transmitere accentuata, la un moment dat, o crestere a numarului de cazuri exponential, poate si dublari de la o zi la alta, intr-un context in care transmiterea comunitara este accentuata. (…) Altceva e sa apara zece mii de cazuri intr-o saptamana- jumatate, doua si alta e sa apara zece mii de cazuri in patru-cinci zile. Atunci este impunerea unei stari de urgenta”, a mentionat ministrul Sanatatii.

Cand se impune starea de urgenta

“In conditiile in care avem aceste zece mii de cazuri in trei-patru zile la nivelul intregii tari se impune starea de urgenta, cand avem aceste zece mii de cazuri in trei orase diferite atunci carantinam acele orase”, a mentionat  Nelu Tataru

In cadrul interviului, ministrul Sanatatii a vorbit si despre capacitatea sectiilor de terapie intensiva, dar si despre ajustarile  legislatiei privind aplicarea masurilor de carantina sau izolare, dar si la anchetele facute de procurorii DNA la Unifarm.

“Acolo este atent DNA-ul.Noi trebuie sa fim atenti la ce se intampla in Ministerul Sanatatii, in Institutul National de Sanatate Publica, care este evolutia acestei pandemii si la sanatatea romanilor”, a mai spus Tataru.

loading...
Filed under: Uncategorized